Unohtuneen maalauksen arvoitus 

joulu 22, 2024

Neljä vuotta sitten, joulukuussa 2020, maalasin tämän luonnosmaisen työn, jonka tarkoitusperän olen täysin unohtanut. Ainoa tieto on taakse kirjoitettu merkintä joulu 2020, ja nimikirjaimeni.

Nyt kun katselen teosta jälkeenpäin, se herättää kysymyksiä, josta syntyneitä pohdintoja jaan tässä blogikirjoituksessa.

Teos kuvaa alastonta mieshahmoa, joka seisoo selin katsojaan. Päässään hänellä on tonttulakki, ja hänen käsivartensa ovat puiselta näytttävän pitkän kepin päällä niin, että siitä tulee mielikuva ristin kantamisesta. Miehen pää on painuksissa. Taustan tummaa vasten loistaa kirkas tähti, ja alareunassa hämäränä heijastuksena näkyy risti jota kehystävä rajaus tuo mieleen siniristilippumme. Symbolit ovat yksinkertaisia, mutta samalla latautuneita.

Tähti ja tonttulakki: toivon ja ristiriitojen symbolit

Vuoden 2020 korona-ajan tunnelmissa joulunaika oli monille erilainen kuin koskaan ennen. Ehkei ole sattumaa, että valitsin tonttulakin ja tähden, jotka molemmat viittaavat joulun perinteisiin ja toivoon pimeyden keskellä.

Tähti saattaa edustaa jotain kauempaa ja saavuttamatonta, kuten lupausta paremmasta tulevaisuudesta – kenties korona-toimien aiheuttamaa kaipuuta normaaliin elämään.

Tonttulakki puolestaan tuo arkisuutta ja humoristisen kontrastin vakavaan ja alastomaan hahmoon. Se saattaisi viestiä ihmisen ristiriitaisesta asemasta ajan kysymysten äärellä: toisaalta haluaa tarttua toivoon ja juhlaan, kun taas toisaalta tuntee oman haavoittuvuutensa maailmaan luodussa myllerryksessä.

Alastoman hahmon haavoittuvuus, uhrautuminen, vai ihmisyyden ydin

Hahmo on riisuttu kaikesta turhasta, sekä fyysisesti että symbolisesti. Alastomuus on monesti taiteessa inhimillisyyden ja totuuden läpileikkaus, ja tässä hahmon selkäpuoli käännettynä katsojaan voi viitata haavoittuvuuteen – tai miksei oman itsen ja maailman väliseen etäisyyteen? Samalla hahmon eleet antavat vihjaavat, että hän olisi kääntynyt kohti jotain suurempaa, jotain tärkeämpää. Kohtaloon?

Teoksen hahmon voi nähdä viittaavan uhrautumiseen. Hahmon asento muistuttaa myös ristiinnaulitsemisen elettä, mikä tuo mieleen uhrin ja uhrautumisen perinteen.

Voiko tämä hahmo kertoa ajasta, jolloin ihmiset kokivat uhriutta menettäessään vapautensa korona-toimien vuoksi? Vai onko hahmon ele turhautumisen symboli: kuva siitä, kuinka ihmiset kokivat olosuhteet epäreiluina ja tunsivat uhranneensa paljon enemmän kuin oli järkevää?

Itsenäisyyden vai uskon symboli?

Teoksen hämärässä risti on arvoituksellinen elementti. Se voisi viitata uskonnollisiin teemoihin, mutta vuonna 2020 sen voi tulkita myös yhteiskunnallisessa valossa. Risti muistuttaa Suomen lipun sinirististä, mikä herättää ajatuksia itsenäisyydestä ja kansallisista arvoista.

Tuohon aikaan Suomessa käytiin kiivasta keskustelua EU:n elpymisrahastosta ja sen mahdollisista vaikutuksista Suomen itsenäisyyteen.

Olisinko tallentanut tämän huolen ristiin, joka ei olekaan selkeä ja vahva, vaan varjoisa ja epämääräinen?

Mitä teos lopulta kertoo?

Teoksen alkuperäiset ajatukset ovat unohtuneet ajan myötä, mutta maalauksen symboliikka avautuu yllättävän hyvin tulkittavaksi. Onneksi taiteen ei tarvitse kuvata jotain tiettyä asiaa, vaan kuvaa voi tulkita vapaasti.

Tässä tapauksessa ja tänään tuo työ herättää itsessäni kysymyksiä vapauden ja itsenäisyyden merkityksestä hetkessä, jolloin kaikki nämä tuntuivat olevan vaakalaudalla. Huomenna voin tulkita toisin. Jokin ristiriita siinä kuitenkin tuntuu olevan.

Mikä on sinun tulkintasi?

 

Anne

Hujanainen

Translate »

Pin It on Pinterest

Share This