10.2.2023

Lohikäärme Tampere-talon Taikahuiluun

2.3.2022 ensi-iltansa saanut Taikahuilu -ooppera sisälsi lavastuksessaan suunnittelemani ja maalaamani lohikäärme- julisteen. Kaikki alkoi siitä, kun Tampere-talon lavastajat saapuivat kertomaan uudistetusta Taikahuilu -oopperasta, joka tarvitsisi meiltä Tyrvään käsi-ja taideteollisuusoppilaitoksen lavasterakennuksen osastolta uudet lavasteet.

He olivat tuoneet myös pienoismallit jokaisesta lavasteesta. Itse olin kiinnostunut eniten Excalibur-tornista, joka sisälsi 3.5 metriä korkean lohikäärmejulisteen. Tornin rakentaminen jäi muille luokkatovereille, ja itse aloin rakentaa toista samaan näytökseen tulevaa rakennusta.

Myöhemmin kun julisteen suunnitteluun etsittiin halukasta työntekijää, olin tietenkin ensimmäisenä jonossa, ja lopulta päädyin yhteistyössä luokkakaverin kanssa suunnittelemaan ja maalaamaan julistetta. Teimme monta eri versiota lohikäärmeestä puuväreillä piirtäen, jotka lähetimme lavastajille arvosteltavaksi. Tässä vaiheessa määrä oli tärkeämpi kuin laatu. Mitä enemmän eri visioita lohikäärmeistä sai tehtyä, sitä tarkemmin löydettäisiin juuri se versio, jota lavastajat halusivat. Näistä valittiin se, josta lavastaja piti eniten. Tämä sattui olemaan ensimmäinen piirrokseni.

Luokkani oli luokkaretkellä, mutta minua ei matka kauheasti kiinnostanut, joten päätin jäädä koululle. Tänä aikana sain valmiiksi Photoshopissa viimeistellyn version lohikäärme julisteesta, jota tulisimme käyttämään mallina maalatessa. Tein vielä Photoshopissa ääriviivat valkoisiksi ja jätin taustan mustaksi. Sitten tulostin sen läpinäkyvälle kalvolle. Tämän avulla pystyin projektoimaan ääriviivat piirtoheittimen avulla suoraan lavasteseinään. Ääriviivat piirsin seinään liidulla.

Maalauksen tein myös yhdessä samaisen luokkakaverin kanssa. Aloitimme taustaväristä, jonka päälle töpöteltiin pyöristetyllä vaahtomuovipalalla sumuinen taivas. Lohikäärmeeseen maalasimme ensiksi perusvärit, jonka päälle lisäsimme varjostukset ja valot, ja lopuksi viimeisteltiin ohuella pensselillä suomut. Maalaus oli niin korkea, että yläpuoliskoa maalatessa tarvittiin jo rakennustelinettä.

Tein vielä tietokoneella oikealla fontilla tekstin, joka sitten tulostettiin keltaisena oikeassa koossa. Sovitin miten teksti sopisi kuvaan parhaiten. Lopulta päätin pistää tekstin kuvan alanurkkaan. Alkuperäisessä versiossa maalauksessa oli myös teksti jossa luki “Excalibur” mutta koska tätä tekstiä varten oltiin tehty erillinen kyltti, jätin tämän yksityiskohdan pois. Lavastaja toivoi liekehtivää tekstiä, joten etsin netistä erilaisia liekki- fontteja joista yhtä käytin mallina. Liimattujen tulostettujen kirjainten päälle maalasin liekkiefektit.

Niki